Recept - Fyriskaka
På efterfrågan kommer här receptet på Fyriskaka.
Fyriskakan är som jag nämnde tidigare är min favorit så här års när hösten närmar sig.
Mitt favoritrecept är hämtat ur kakboken Sju sorters kakor.
Ugnstemp 175 °C gäller även för varmluft
Ingredienser:
125 g margarin eller smör
1 ½ dl socker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
Garnering:
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel
> Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält matfettet och låt det svalna. Rör matfettet pösigt med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter enbart mjölet och sedan bakpulvret och sedan mjölken. Häll smeten i formen.
> Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker som du har blandat med kanelen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-40 min.
Jag brukar grädda 30 min i varmluft med en form som har 26 cm i diameter.
Lycka till!!